Намериха нов ръкав на Млечния път

Двама астрономи от центъра за астрофизика „Харвард-Смитсониан“ откриха нов външен ръкав на Млечния път, съобщи „Дейли мейл“. Новооткритата спирала се намира в края на ръкава Щит-Центавър, на около 50 000 светлинни години от центъра на галактиката
Откритието е огромна стъпка към разбирането на формата на Млечния път, тъй като всъщност красивата симетрична структура, която познаваме, е изцяло хипотетична. Огромни количества междузвезден прах блокират видимостта към космическото пространство и затова астрономите са изградили хипотетичната форма на Млечния път от онова, което е възможно да бъде видяно – близо половината от галактиката.
Това обаче се промени, след като Томас Дейм и колегата му Патрик Тадеъс насочиха изумително скромния си 120-сантиметров телескоп на покрива на „Харвард-Смитсониан“ в Масачузетс към далечния край на нашата галактика. Те открили нов отрязък, изпълнен със сгъстен молекулярен газ с дължина от около 60 000 светлинни години, представляващ огромна част от галактическия пъзел.
Той едва ли обаче е подходящо място за търсене на извънземен живот. Според експертите евентуалните форми на живот по-скоро биха се намирали в близост до центъра на Млечния път. Това е така, защото богатите на метали планети като Земята, които се смятат идеални за живот, се срещат по-често близо до центъра на галактиката. Ако в покрайнините на галактиката обаче е еволюирал живот, той може да е изпреварил развитието на нашата цивилизация с милиарди години, тъй като звездите в този регион са близо два пъти по-стари от нашето Слънце.

Станете почитател на Класа