Чакат ни по-силни и чести природни бедствия

Причинените от човешка дейност климатични промени са увеличили честотата и интензивността на горещите вълни, горските пожари, наводненията и циклоните, а всички тези бедствия най-вероятно ще зачестят в бъдеще. Това се посочва в новия доклад на ООН, който се изготвя от три години и който ще бъде представен на срещата на Междуправителствения панел за климатичните промени в Кампала по-късно този месец, съобщи АФП. Цялостната картина на доклада показва засилена променливост и честота на опасни климатични явления, което води до увеличен риск за големи части от човечеството през бъдещите десетилетия. „Това е най-голямото усилие, което някой е полагал, за да се оцени как екстремните климатични събития се променят“, обясни Невил Николс, професор в университета „Монаш“ в Мелбърн.
Серията от природни бедствия по света наложи необходимостта да се определи дали такива събития са каприз на природата или част от дългосрочно изменение в климата. През 2010 г. рекордни температури причиниха унищожителни пожари в Сибир, а Пакистан и Индия бяха залети от безпрецедентни наводнения. Тази година САЩ също пострадаха от рекорден брой бедствия с щети за милиарди долари – от наводняването на реките Мисисипи и Мисури до урагана „Айрийн“ и сушата в Тексас. Китай също пострада от суша, докато Централна Америка и Тайланд са залети от наводнения. Подобни събития съвпадат с предвиденото влияние на глобалното затопляне, което повиши температурите, увеличи количеството вода в атмосферата и затопли повърхността на океаните – фактори, които стоят зад екстремните климатични явления.

Основните изводи за бъдещите тенденции:

На практика е сигурно – с 99% до 100%, че честотата и мащабите на рекордно горещите дни ще се увеличат през този век в глобален мащаб.

Много вероятно е – от 90% до 100%, че продължителността, честотата и интензивността на горещите периоди и горещите вълни ще продължават да се увеличават над по-голяма част от сушата.

Максималните температури вероятно ще се увеличат – със сигурност между 66% и 100%, в сравнение с края на миналия век – с до 3 градуса по Целзий до 2050 г. и с 5 градуса до 2100 г.

Проливните дъждове и обилните снеговалежи ще се наблюдават по-често, особено в тропиците и високите географски ширини.

Сушите ще станат още по-интензивни в Средиземноморския регион, Централна Европа, Северна Америка, Североизточна Бразилия и Южна Африка.

Повишаването на морското равнище и затоплянето на океаните ще засилят разрушителната сила на циклоните, а топенето на ледниците и увеличените валежи ще доведат до повече свлачища.

Станете почитател на Класа