Китай е на крачка от пилотираните полети

Китай направи следващата стъпка към превръщането си в основна космическа сила с изстрелването на безпилотния апарат „Шънчжоу 8“, съобщи Би Би Си.
Космическият апарат беше изстрелян с помощта на ракетата носител „Лонг Марч 2Ф“ в орбита, където той ще се опита да се скачи с лабораторията „Тянгун 1“, изведена през септември. Така за първи път Китай ще има два космически апарата в орбита едновременно. Тези способности се изискват, ако страната иска да осъществи плана си да изгради собствена космическа станция до края на десетилетието.
Ракетата носител изстреля апарата от космодрума Цзюцюан в пустинята Гоби в полунощ българско време. Телевизионни камери следяха извеждането на „Шънчжоу 8“ в орбита. Апаратът се отдели от горната степен на ракетата около девет минути след старта. Малко по-късно беше получено потвърждение, че соларните му панели са били разгърнати успешно. Очаква се на „Шънчжоу 8“ да отнеме няколко дни, докато успее да заеме позиция, подходяща за скачване с орбиталната лаборатория, което ще се случи на около 340 км над Земята. Апаратите ще използват радари и оптични сензори, за да изчисляват разстоянието между тях и да направляват скачването. Двата апарата ще прекарат 12 дни в орбита заедно, след което ще се разкачат и ще се опитат да повторят скачването. Накрая „Шънчжоу 8“ ще се отдели и капсулата му за връщане ще се отправи към Земята. Това ще позволи експериментите, извършени в орбита, да бъдат върнати за анализ. Германската космическа агенция достави експериментална кутия с риби, растения, червеи, бактерии и дори човешки ракови клетки за биологични изследвания.
Ако този експеримент премине успешно, две пилотирани мисии „Шънчжоу 9“ и „Шънчжоу 10“ ще се опитат да извършат подобни скачвания през 2012 г. Китайските астронавти се очаква да прекарат на скачените апарати до две седмици. В китайските медии се появиха и спекулации, че в една от двете мисии може да бъде включена жена астронавт.
10,5-метровата лаборатория „Тянгун 1“ беше изстреляна на 29 септември и до момента работата й върви по план. Нейната орбита беше леко понижена и апаратът се обърна на 180 градуса в подготовката си за скачването с „Шънчжоу 8“. Крайната цел на Пекин е изграждането на 60-тонна собствена космическа станция. Тя ще е значително по-малка от 400-тонната международна платформа, в която участват САЩ, Русия, Европа, Канада и Япония, но дори и самото присъствие на Китай в Космоса ще е огромно постижение.
Пекин инвестира милиарди долари в космическата си програма. Вече бяха изстреляни два китайски сателита до Луната, а трета мисия се очаква да изпрати роувър на лунната повърхност. Следващата седмица Пекин ще изстреля първия си апарат до Марс. Китай разполага и собствена система за сателитна навигация.
Следващото поколение ракети носители пък ще могат да извеждат в ниската околоземна орбита повече от 20 тона товари, което ще е необходимо за изграждането на космическата станция.

Станете почитател на Класа