Звездите произвеждат сложна органична материя

Сложни органични молекули като тези, на които се основава животът, съществуват в космическото пространство и вероятно се произвеждат от звездите, показват данни на Европейската космическа агенция, цитирани от „Физорг“.
Професор Сун Куок и д-р Юн Чжан от Университета в Хонконг твърдят, че са открили съединения, които са толкова сложни, че техните химични структури напомнят на тези на въглищата и петрола. Това вероятно означава, че сложни органични съединения могат да се синтезират в Космоса без присъствието на форми на живот. „Нашите изследвания показват, че звездите без проблем произвеждат сложна органична материя в условия на почти пълен вакуум. Теоретично това е невъзможно, но на практика виждаме, че се случва“, обясни Куок.
Учените изследвали инфрачервените емисии от звездите, междузвездното пространство и галактиките, за които досега се смяташе, че произлизат от прости органични молекули, изградени от водород и въглерод, наречени полициклични ароматични въглеводороди (ПАВ). С помощта на Инфрачервената космическа обсерватория и космическия телескоп „Спитцер“ обаче Куок и Чжан установили, че тези емисии имат свойства, които не могат да бъдат приписани на молекулите ПАВ. Учените смятат, че материята, генерирала тези инфрачервени емисии, има много по-сложен химичен състав. Спектралният анализ на космическия прах, образуван в свръхновите, показва, че звездите произвеждат тези сложни органични съединения и после ги изхвърлят в междузвездното пространство. Този органичен звезден прах, изглежда, има подобна структура като тази на сложните органични съединения, срещани в метеорити. Това означава, че е възможно животът на Земята да се е зародил от този органичен звезден прах.

Станете почитател на Класа