Стареенето на клетките е обратимо

Френски учени успяха да трансформират клетки от близо 100-годишни пациенти в стволови клетки, на практика идентични с тези, които се намират в ембрионите, съобщи „Дейли телеграф“.
Ако от тези клетки могат да се получат здрави тъкани, които безопасно да бъдат трансплантирани при възрастни пациенти, това ще даде съвсем нова насока за лечение на старите хора. „Това е нова парадигма на обновяването на клетките – очевидно възрастта им не е бариера пред репрограмирането“, обясни Жан-Марк Льометр от Университета в Монпелие, водил изследването.
Ембрионалните стволови клетки могат да се превръщат във всеки вид тъкан в тялото. Учените се надяват, че един ден ще могат да заменят увредени органи със здрави „резервни части“, отгледани в лаборатория. Засега обаче пред използването на ембрионалните стволови клетки има морални пречки, тъй като за целта се използват човешки ембриони, които се разрушават. Алтернативата е репрограмирането на възрастни клетки в неспециализирани, известни като индуцирани плурипотентни стволови клетки. Те почти не се различават от ембрионалните стволови клетки. Експертите обаче не са единодушни дали тази технология е ефикасна за по-възрастни пациенти, които най-много биха могли да се възползват от потенциалното лечение. Добавяйки две нови съставки обаче, известни като транскрипционни фактори, наречени Nanog и Lin28, към метода на генериране на възрастни стволови клетки, учените успели да превъзмогнат тази пречка и да „рестартират“ много от ключовите маркери на стареенето при клетките. Сред тези маркери бил и размерът на теломерите – защитните „капачета“ на краищата на хромозомите, които се износват с възрастта и които се смятат за основен фактор при стареенето.
Засега прилагането на концепцията в лечение на пациенти остава в бъдещето. Все пак откритието опровергава схващането, че колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-трудно е да се генерират негови плурипотентни стволови клетки.

Станете почитател на Класа