Бум на търговията с фалшиви лекарства

През 2004 г. митническата криминална служба в Германия е конфискувала 1 милион фалшиви таблетки, а през 2010 г. - 10 милиона. Финансовата изгода от търговията с фалшифицирани лекарствени средства е значително по-висока, отколкото тази при търговията с наркотици, оръжия и цигари. "Печалби от над 1000% вече не са рядкост", казва пред „Дойче веле“ говорителят на митническата криминална служба в Германия Волфганг Шмиц.
Фалшификаторите на медикаменти са част от организираната престъпност и разпространяват своите фалшификати предимно чрез интернет. СЗО изчислява, че 50% от всички предлагани чрез интернет медикаменти са фалшификати. Годишният оборот от фалшиви лекарства или стимуланти възлиза на 75 милиарда долара, твърдят специалистите. Най-често престъпниците предлагат медикаменти срещу еректилна дисфункция и хапчета за отслабване, но също така и препарати за лечение на повишено кръвно налягане, рак или Алцхаймер.
През 2010 г. митническата криминална служба е конфискувала 10 милиона фалшифицирани таблетки. "При това ние си задаваме въпроса колко не сме успели да открием", казва Шмиц. В повечето случаи плагиатите не съдържат лекарствени вещества. Нерядко обаче хапчетата съдържат опасни съставки.
Най-големите производители на фалшификати са Китай, Източна Европа и Турция. Престъпниците предлагат своето "производство" на професионално изработени сайтове. Клиентите изобщо не забелязват, че това са нелегални предложения. Тъй като сървърите по правило се намират в чужбина, криминалната служба в Германия в повечето случаи е с вързани ръце. Освен това престъпните банди разполагат със софтуерни програми, които заблуждават за местонахождението на компютрите.
Особено критична е ситуацията при ампулите. Митническата криминална служба в Германия е конфискувала през миналата година 14 милиона фалшиви ампули по официални данни.
Само в Европа годишният оборот от фалшифицирани медикаменти възлиза на 10.5 милиарда долара. Според студия на фармакологичния концерн Pfizer сред фалшификатите се срещат болкоуспокояващи средства, лекарства за понижаване на холестерола и антибиотици.

Станете почитател на Класа