Най-мощният лазер в света ще пробива космическия вакуум

Лазер, достатъчно мощен да пробие материята в Космоса, може да бъде изграден скоро в Европа като част от нов мащабен научен проект, който има за цел да обясни фундаментални явления в нашата Вселена, съобщи „Дейли телеграф“.
Устройството ще може да произведе светлинен лъч, сравним с енергията, получена на Земята от Слънцето, фокусирана върху точка, по-малка от върха на игла. Това ще позволи на учените да разнищят вакуума във Вселената. Въпреки широко разпространеното схващане, вакуумът не е празно пространство, а гъмжи от мистериозни миниатюрни частици. Те обаче се появяват и изчезват с толкова голяма скорост, че съществуването им досега не е било доказано.
Съоръжението, получило името ELI ( Extreme Light Infrastructure ) Ultra-High Field Facility, ще може да произведе лазер, който ще е толкова мощен, че ще разкъса вакуума и ще позволи на учените за първи път да наблюдават тези частици. Експертите вярват, че той дори ще им помогне да докажат дали съществуват нови измерения.
“Този лазер ще е 200 пъти по-мощен от най-мощните лазери, с които разполагаме в момента. С такова мощно устройство ще можем да надникнем в неизследваната територия на област от физиката, до която досега нямахме достъп“, обясни проф. Джон Колиър, водещият учен в проекта ELI и директор в лабораторията „Ръдърфорд Апълтън“ в Оксфордшир.
Лазерът ELI Ultra-High Field трябва да бъде завършен до края на това десетилетие и се очаква да струва 1 млрд. паунда. Няколко европейски страни кандидатстват за „домакин“ на най-мощния лазер в света. Къде точно ще бъде разположено съоръжението, ще се реши догодина.
Европейската комисия вече одобри планове за изграждане на други три лазера, които са част от проекта ELI и ще бъдат прототипи на най-мощния лазер. Те ще бъдат разположени в Румъния, Унгария и Чехия и всеки от тях ще струва около 200 млн. паунда. Трите лазера трябва да заработят през 2015 г.
Лазерът Ultra-High Field ще се състои от десет лъча, всеки от които ще бъде два пъти по-мощен от прототипите. Тези лъчи ще могат за по-малко от една трилионна от секундата да произведат 200 петавата енергия (1015 W). Това е над 100 000 пъти повече от общото количество електроенергия, произвеждана в света. Този лъч ще бъде образуван от няколко лазерни лъча с диаметър от около един метър, които ще се фокусират в една точка, подобно на слънчевата светлина през лупа. В тази точка интензивността на светлината ще създаде условия, които са по-екстремни и от тези в центъра на Слънцето. Те ще отделят мистериозните частици на материята и антиматерията, за които се смята, че изграждат вакуума, а учените ще имат възможност да засекат техните едва доловими електрически заряди. Тези „частици-духове“, както са известни, обикновено се унищожават едни други в момента, в който се появят, но учените вярват, че ще могат да ги засекат с помощта на лазера. Този експеримент може да даде отговор на въпроса защо във Вселената има много повече материя, отколкото учените могат да засекат, като разкрие какво всъщност представлява мистериозната тъмна материя.

Станете почитател на Класа