Повтарят експеримента с частиците, опровергали Айнщайн

Учените, които обявиха миналия месец, че са засекли частици, движещи се по-бързо от светлината, ще повторят своя експеримент с минимални изменения, за да докажат своите резултати, съобщи Би Би Си.
Физиците от най-голямата лаборатория в света – европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН в Швейцария, обявиха в края на септември, че са наблюдавали неутрино частици, движещи се със скорост, малко по-висока от тази на светлината. Техните твърдения обаче бяха посрещнати с шок и скептицизъм от научната общност, най-малкото защото според специалната теория на относителността на Айнщайн, която е в основата на съвременната физика, това е невъзможно.
Учените, анализирали резултатите от експеримента Opera, твърдят, че въпросните частици са пропътували разстоянието от 732 км през земната повърхност от ЦЕРН до лабораторията „Гран Сасо“ в Италия малко по-бързо от светлината. Според Айнщайн нищо не може да се движи по-бързо от светлината и евентуалното доказателство за това, че неутрино частиците могат да нарушат този закон, ще има огромно влияние върху разбирането ни за Вселената и за времето. Тези резултати обаче бяха толкова невероятни и толкова важни, че учените предпочетоха да не претендират за „откритие“, а да поканят учените по света да анализират получените от тях данни. Сега екипът ще повтори експеримента с надеждата да бъдат отстранени евентуални грешки в резултатите. Д-р Серджо Бертолучи, директор на изследванията в ЦЕРН, обяви, че този път ще бъдат използвани по-кратки импулси. „През последните дни започнахме да изпращаме сигнали до „Гран Сасо“. Всяко неутрино в Италия ще може да бъде недвусмислено свързано с протоните в ЦЕРН“, обясни той.

Станете почитател на Класа