Русия изстреля товарен кораб "Прогрес" към МКС

Руски товарен кораб „Прогрес М-13М“ с три тона провизии за Международната космическа станция беше успешно изстрелян от космодрума в Байконур в Казахстан вчера, съобщи АП.
Очаква се „Прогрес“ да се скачи с МКС в сряда. Това е първият изстрелян товарен кораб след катастрофата на „Прогрес“ на 24 август, след което мисиите до МКС бяха временно прекратени. Инцидентът постави под въпрос бъдещите мисии до станцията, тъй като горната степен на ракетата-носител на „Прогрес“ е подобна на тази, използвана за транспортиране на астронавти. Затова изходът от мисията ще определи бъдещето на пилотираните операции в орбиталната лаборатория. Инженерите установиха, че проблемът, довел до инцидента, е предизвикан от недостатъчното захранване с гориво, и върнаха на производителя всички двигатели за инспекция. Изстреляният вчера „Прогрес“ беше с изцяло нови двигатели, произведени по по-стриктни стандарти за качество.
Астронавтът Дан Бърбанк от НАСА и руските му колеги Анатолий Иванишин и Антон Шкарплеров се очаква да поемат щафетата на МКС на 13 ноември. Тяхната ракета обаче няма да получи разрешение за изстрелване, преди безпилотният „Прогрес“ да достигне успешно до станцията. Сегашният екипаж на МКС ще се върне на Земята на 22 ноември и ако дотогава не бъдат изпратени техни заместници, станцията ще премине на безпилотен режим за първи път от 2000 г.

Станете почитател на Класа