Учените обсъждат поредното намаляване на бюджета им

Общото събрание на БАН ще обсъди днес реакцията си за поредното намаляване на бюджета на академията за 2012 г. Това заяви вчера пред „Класа“ председателят на БАН академик Никола Съботинов. Реакцията на учените идва, след като на сайта на правителството беше публикуван проектобюджетът за 2012 година, в който парите за академията са намалени с 5 млн. лева.
Председателят на БАН обясни, че вече са изпратени становищата на ръководството до държавните институции. Академикът обяви, че учените вече започват кампания за протести, като в началото само ще използват медийното пространство.
„Оттук нататък, ако искат да използват възможностите на БАН, ще трябва да се съобразяват. Странно е, че в условия на криза никой у нас не се опитва да използва научния потенциал на държавата“, каза още акад. Съботинов.
Проф. Никола Малиновски коментира пред Нова телевизия, че от две години представители на академията се опитват да се срещнат с министъра на финансите Симеон Дянков. „Изглежда, че умираме твърде бавно за господин министъра“, допълни професорът. Той заяви, че се притеснява за бъдещето на академията.
„Непрекъснато ги каним да дойдат. 142-годишна институция ще умре. Те ни душат, не успяват да ни задушат и затова ни душат още повече“, заяви Малиновски. Според него БАН е единствената институция, която е на държавна субсидия и не получава пари за парно, ток и вода. Той обясни, че парите частично стигат само за изплащане на планираната работна заплата. „В резултат на това хората в академията финансират държавата, като продължават да вършат работата си“, обясни проф. Малиновски. Той съобщи, че средната работна заплата на учените в БАН би трябвало да бъде 628 лева, но миналата година са се падали по 534 лева средна работна заплата на човек.
„Най-ниската заплата в БАН е 400 лева за асистентите, 350 лева за техническия персонал. Получава се така, че кадър, който е висококвалифициран, ще получава толкова, колкото кадър, който няма никакво образование. Това наред ли е?“, попита професорът.

Станете почитател на Класа