Мощна "суперкорпорация" управлява световната икономика

Учени от университета в Цюрих са осъществили математически анализ на връзката между 43 000 транснационални корпорации и достигнали до извода, че светът се управлява от една гигантска "суперкорпорация". Именно тя "дърпа конците" на световната икономика, съобщи "Ню сайънтист". За да бъде моделиран образът на глобалната корпоративна система, експертите са обработили огромен масив от данни, отразяващи отношенията на собственост между най-големите международни компании.
Идеята, че няколко банки контролират голяма част от глобалната икономика, може да не е новост за движението "Да окупираме "Уолстрийт" и другите протестиращи срещу корпоративната алчност. Но трима учени-теоретици в Швейцарския федерален институт по технология в Цюрих са първите, които отиват отвъд идеологията и се опитват емпирически да проучат мрежата на властта. "Реалността е толкова комплексна, ние трябваше да се дистанцираме от догмите - независимо дали те са теории на конспирацията или теории за свободния пазар", заяви Джеймс Глатфелдър. Той подчерта също, че техният анализ е базиран на реалността.
Предишните изследвания са показали, че сравнително неголяма група компании и банки притежава лъвския дял от световния "икономически пай", от който всички останали събират само трохите. Но тези изследвания не са взели предвид косвената взаимовръзка - а именно отношенията на корпорациите с дъщерните им компании и филиалите. Сред 37 милиона компании и инвеститори от цял свят, представени в базата данни, наречена Orbis 2007, учените от швейцарския град са успели да определят 43 060 компании, принадлежащи към транснационалните корпорации и активите, които ги свързват.
Те създали модел на това кои компании контролират другите чрез акционерни мрежи и участие в печалбите. Учените открили ядро от 1318 компании, като при всяка от тях били намерени тесни връзки с две или повече други компании (средният брой на партниращите им филиали бил 20). И въпреки че официалните доходи на тези корпорации едва надвишават 20% от световната оперативна печалба, то чрез своите фирми-сателити те фактически владеят по-голямата част от световните компании, работещи в сектора на реалната икономика.
По този начин в пипалата на корпоративните чудовища са съсредоточени близо 60% от световните постъпления.
Продължавайки да разплитат паяжината на собствеността, учените установили, че по-голямата част от финансовата верига се свързва в "суперанклав" от 147 компании. Болшинството от тези "суперкорпорации" са финансови институции. Класацията се оглавява от британската Barclays plc.

Станете почитател на Класа