Хора е имало в Америка много преди културата Кловис

Хората са се заселили на американския континент 800 години по-рано, отколкото се смяташе досега. Това твърди група учени, която публикува изводите си в сп. „Сайънс“. Дълго време се смяташе, че човекът е започнал активно да населява Америка преди 13 хиляди години. Именно към този период се отнасят повечето артефакти от т.нар. култура Кловис (най-древната и от известните култури на северноамериканските аборигени). Сега става ясно, че хората са се появили на континента много преди разцвета на тази култура.
Учените са изследвали останки на мастодонти – измрели родственици на слоновете, намерени през 1977 г. недалеч от град Секим в щата Вашингтон. Детайлен анализ и ДНК сравнения показват, че костите са отпреди 13 800 г. До извод за същия период стига друг екип преди 30 години, но тогава учените решават, че това е грешка. Сега по-съвършените методи доказват, че убитият гигант е наистина от близо 14 000 г.
Авторите на новото проучване предполагат, че първите заселници са попаднали на северноамериканския континент преди 20 000 години, преодолявайки Беринговия проток. Преди около 16 000 древните американци са започнали да се настаняват в земи на юг от Аляска, като част от тях са станали прародители на културата Кловис. Много специалисти предполагат, че именно те са допринесли за пълното унищожаване на мастодонтите, обитавали континента.


Станете почитател на Класа