Отломки от Rosat навлязоха в атмосферата

Отломки от германския сателит Rosat навлязоха в атмосферата между 01:45 и 02:15 часа централно европейско време, съобщи Би Би Си. Падането на съоръжението не е контролирано, но ако изчисленията са правилни, голяма част от отломките може да попаднат в Индийския океан. Възможно е много от тях бъдат открити и на територията на Мианма и Китай.
Телескопът Rosat, който изучаваше космическите рентгенови излъчвания, има маса 2,4 тона. 30 негови по-големи отломки с обща маса около 1,7 тона няма да успеят да изгорят в атмосферата и ще паднат на Земята. Това са предимно стъклени и керамични части от обсерваторията. Вероятността отломките да паднат върху човек е 1 на 2000.
Телескопът, на стойност 273 милиона долара, бе изстрелян в орбита на 1 юни 1990 г. от Кейп Канаверал и мисията му трябваше да продължи 18 месеца, но той работи повече от осем години.
Стари сателити, повечето от които с големината на камион и вече неизползваеми, често се носят в пространството напълно безцелно и стават все по-голяма заплаха.
През септември на Земята падна американският спътник UARS, изучаващ горните слоеве на атмосферата. Неизгорелите части на апарата с маса 6,5 тона попаднаха във водите на Тихия океан и не причиниха щети.
През август проблеми с руската ракета носител “Союз” предизвика спорове дали Международната космическа станция да бъде изоставена. Ако се случи това, цялото съоръжение, което е 109 м, ще падне на Земята.

Станете почитател на Класа