Отложиха изстрелването на спътника „Наталия“

Изстрелването на първите два сателита на европейската навигационна система „Галилео“ беше отложено вчера заради технически проблеми с руската ракета-носител „Союз“, съобщи АП.
Събитието беше планирано за 13:34 часа българско време вчера, но три часа по-рано изстрелването на сателитите беше отложено с най-малко 24 часа. Един от спътниците е кръстен на 9-годишната българка от Варна Наталия Николаева. Сателитът ще носи нейното име, тъй като тя спечели конкурса за детска рисунка на Европейската комисия. Наталия получи и специална покана да наблюдава изстрелването на сателита на церемония в Брюксел, която беше планирана за вчера и в която трябваше да вземе участие и председателят на ЕК Жозе Барозу.
Това е само началото на поредицата стартове на спътници от европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана. Разполагането на сателитите на „Галилео“ на височина 23 200 км ще позволи от 2014 г. предоставянето на първите навигационни услуги. До 2019 г. в орбита ще бъдат изведени други спътници за доизграждане на мрежата. В нея се очаква да бъдат включени общо 30 сателита, които ще струват над 5 млрд. евро.

Станете почитател на Класа