3-тонен германски сателит пада на Земята

Има голяма вероятност парчета от 3-тонен германски сателит да паднат на Земята днес, предупреди германската аеорокосмическа агенция вчера, цитирана от „Дейли мейл“.
Сателитът ROSAT ще навлезе в атмосферата най-късно на 24 октомври, изчисляват учените, а оцелелите парчета от него могат да паднат навсякъде между 53 градуса северна ширина и 53 градуса южна ширина. Според агенцията вероятността при падането на сателита да пострада някой е 1 на 2000. Сега опасността е по-голяма, отколкото при падането на сателита на НАСА UARS, разбил се на Земята миналия месец, когато рискът част от него да удари някого беше 1 на 3200.
Агенцията изчислява, че части от сателита, който е с размерите на миниван, ще изгорят при навлизането в атмосферата, но до 30 фрагмента с обща тежест 1,7 тона, могат да оцелеят и да се разбият на Земята. Падането на съоръжението не е контролирано, затова не може да се предвиди с точност къде и кога то ще навлезе в земната атмосфера.
ROSAT беше изстрелян в орбита на 1 юни 1990 г. от Кейп Канаверал и първоначално мисията му се очакваше да продължи 18 месеца. В крайна сметка той работи повече от осем години, преди окончателно да спре да функционира на 12 февруари 1999 г.

Станете почитател на Класа