Луната е богата на титан

Потоците от лава, превърнали се в скали на Луната, са богати на титан, като концентрацията на ценния метал е много по-висока, отколкото на Земята, съобщи „Дискавъри“.
Той може да се използва за изграждане на съоръжения за лунни и други космически апарати. Детайлните карти, получени от Lunar Reconnaissance Orbiter – роботизиран сателит на НАСА, обикалящ около земния спътник, показват, че залежите са с концентрация около 18%. Според планетарния геолог от Хавайския университет Джефри Джилис-Дейвис концентрация до 3% се смята висока за земните залежи.
Защо части от Луната са толкова богати на титан, засега не е ясно, но учените се опитват да разгадаят вулканичната история на спътника на нашата планета. След като Луната се охладила и се втвърдила, някои елементи ,като титана например, изглежда, не са се смесили добре и са формирали отделен пласт. Впоследствие титанът е бил избутан на повърхността при вулканични изригвания.
Ценен на Земята заради своите свойства – здравина, устойчивост на корозия и лекота, титанът на Луната, който се среща най-вече в минерал, наречен илменит, може да бъде изкопан и обработен за бъдеща употреба. Ако съединението, което съдържа титан, желязо и кислород, бъде загрято, може да се освободи кислородът, който от своя страна да се използва за дишане или за ракетно гориво. То е обсипано и с частици от слънчевия вятър, включително водород и рядка форма на хелий, наречена хелий 3 – гориво за бъдещ термоядрен реактор.
Първото потвърждение, че на Луната има титан, дойде от анализа на проби, донесени от мисиите „Аполо“ на НАСА, извършени между 1969 и 1972 г., припомня „Дискавъри“. В момента космическият апарат LRO обикаля около земния спътник на 50 км височина. В края на годината орбитата му ще стане елиптична, което ще помогне за спестяването на гориво. Очаква се да бъде внесено предложение за удължаване на мисията му и след 2012 г.

Станете почитател на Класа