Климатичните промени заплашват сигурността и здравето ни

Климатичните промени представляват непосредствена и нарастваща опасност за сигурността и здравето на хората по света, обявиха експерти на конференция в Лондон, цитирани от Би Би Си. Според тях цените на стоките като горивото вероятно ще се повишат на фона на нарастващите конфликти, предизвикани от климатичните промени. Последните изследвания показват, че глобалното затопляне ще доведе до зачестяване на конфликтите заради увеличената конкуренция за недостигащите жизненоважни ресурси като вода и храна. Най-тежко ще бъдат засегнати сравнително бедните страни в тропиците. От 2000 г. насам цените на стоките продължават да нарастват, предимно заради ограничените ресурси. Тази тенденция подсказва, че изчерпването на ресурсите едва ли ще спре в бъдеще без драстични мерки, предупреждават експертите.
Не само хората са застрашени от климатичните промени. Оказва се, че растенията и животните се приспособяват към глобалното затопляне, като намаляват своите размери. Растенията се смаляват с между 3 и 17% при повишение на температурите с един градус по Целзий. Всеки градус намалява размера на тялото на морските безгръбначни с 0,5 до 4%, а на рибите – с 6 до 22%, съобщи Ройтерс.
Изследването обхванало 85 различни вида растения и животни и стигнало до извода, че около 55% от тях вече са били засегнати от климатичните промени. От тях 80% са намалили размерите си, а 20% са станали по-големи. Най-учудващият извод от изследването е, че вместо да увеличат размерите си заради повечето въглероден диоксид в атмосферата, растенията също се свиват, което е резултат от по-високите температури и изчерпването на хранителните вещества в почвите.
Някои от най-тревожните промени обаче са в основата на хранителната верига, особено в океаните, където фитопланктонът и водораслите стават все по-малки като размери заради окисляването на океаните и намалената способност на по-топлата вода да задържа кислород и хранителни вещества. Като се има предвид, че рибата е от основно значение за изхранването на населението в много части от света, това е много тревожна тенденция.

Станете почитател на Класа