Изкуствената фотосинтеза е все по-близо до реалността

Фотосинтезата е процесът, който позволява на растенията да използват слънчевата енергия, за да превръщат въглеродния диоксид и водата в захари и други хидрокарбони. Като алтернатива на произвеждането на енергия от биомаса, някои учени изследват възможността за разработване на технология за изкуствена фотосинтеза, която да превръща въглеродния диоксид в полезни химикали, базирани на въглерода – основно като извлича въглеродния диоксид от атмосферата и го трансформира в съединения, които можем да използваме , като горивата например.
Основната пречка пред произвеждането на гориво от въглеродния диоксид е огромният разход на енергия в процеса. С помощта на установените методи превръщането на въглеродния диоксид във въглероден моноксид е изключително неефикасно, тъй като при него се изразходва много повече енергия, отколкото може да се съхранява в полученото гориво. Професор Пол Кенис от университета в Илинойс и неговите колеги заедно с изследователите от компанията Dioxide Materials са успели да преодолеят тази основна пречка в изкуствената фотосинтеза, съобщи „Ти джи дейли”.
В статия в научното списание „Сайънс” групата от Илинойс е документирала своето използване на йонна течност за катализиране на реакцията, което значително намалява количеството енергия, необходимо за този процес. Учените използвали електрохимична клетка, за да отделят газообразния въглероден диоксид и излизащия кислород от течния електролитен катализатор. Дизайнът на клетката позволил на учените да усъвършенстват състава на електролитния поток, за да подобрят кинетиката на реакцията, включително и с добавяне на йонни течности в качеството на допълнителни катализатори. Ключовото предимство на изкуствената фотосинтеза е, че тя не се конкурира с производството на храни и че е много по-евтино да се транспортира електричество, отколкото да се пренася биомаса до някоя рафинерия, подчертават учените.


Станете почитател на Класа