„Хъбъл“ картографира тъмна материя във Вселената

Последните образи, заснети от космическия телескоп на НАСА „Хъбъл“, са най-ясното досега доказателство за мистериозния ефект на тъмната материя върху галактиките – те показват изкривявания, подобни на тези, които виждаме в извито огледало, съобщи „Дейли мейл“, позовавайки се на прессъобщение на американската космическа агенция.
Ефектът е още по-видим на фотографията заради галактиката, която е снимана – MACS 1206 – масивно галактическо струпване с много мощно гравитационно притегляне, което действа като гигантска космическа леща, увивайки „материята“ на пространство-време, така че светлината от близките звезди се изкривява. Инструментът CLASH (Cluster Lensing and Supernova Survey) на „Хъбъл“ е картографирал разпределението на тъмната материя в 25 струпвания. Учените, анализиращи данните на телескопа, сканират галактическите струпвания, които са най-масивните обекти във Вселената, задържани в едно цяло от гравитацията, за да проверят дали светлината се изкривява от тъмната материя в тях. По думите на астрономите изкривяванията, наблюдавани в MACS 1206, са доказателство, че галактиките са изградени предимно от тъмна материя. Изкривяванията, които се виждат на снимките на „Хъбъл“, биха били значително по-слаби, ако масата в галактическото струпване представляваше само масата на звездите и планетите, които можем да видим, изчисляват учените.
CLASH използва две камери - Advanced Camera for Surveys и Wide Field Camera 3, с които си осигурява обхват от ултравиолетовия до близкия инфрачервен спектър. Така астрономите могат да определят разстоянията до галактиките и да ги изучават в детайли. Тези карти са използвани, за да се тестват предишни резултати, според които тъмната материя е по-гъсто „пакетирана“ в галактическите струпвания, отколкото някои модели предвиждат.
MACS 1206 се намира на 4,5 млрд. светлинни години от Земята. Периодът, в който първите галактически струпвания са се формирали, не е известен с точност, но се смята, че този процес е започнал най-малко преди 9 млрд. години, а има вероятност първите такива струпвания да са формирани преди 12 млрд. години. Ако повечето галактически струпвания, изследвани от „Хъбъл“, се окажат с подобна висока концентрация на тъмната материя в централните си райони, това може да даде много обяснения за ранните етапи на формирането на Вселената.

Станете почитател на Класа