Компютърна програма ще разкрие кой е написал Библията

Точно кой е авторът на Библията, се разисква от векове. Сега обаче израелски учени са разработили компютърна програма, която се очаква да даде много повече яснота върху източниците на различните религиозни текстове, съобщи „Дейли мейл“.
Компютърни специалисти с помощта на теолози са съставили алгоритъм, който анализира стила на писане в отделните откъси на Библията. Въпреки че програмата не може да посочи точния автор, тя ще бъде способна да определи дали пасажът е бил писан от повече от един човек и къде точно се е включил нов автор.
Много хора вярват, че Петокнижието – първата и основна част на Библията, е било написано от Мойсей. Според експертите обаче първите пет глави на Библията са писани от различни автори. Компютърната програма ще помогне да бъдат разрешени тези спорове, като анализира как функционалните думи и синонимите са използвани в различните пасажи, което от своя страна може да разкрие дали различни хора са участвали в писането на текста.
Изследователите, водени от Нахум Дершовиц от университета на Тел Авив, тествали софтуера, като подавали на програмата разбъркани пасажи от две книги на Йеремия и Езекил, а тя трябвало да ги подреди. Софтуерът се справил в 99% от случаите, след като анализирал начините, по който различни думи са използвани. Представено на 49-ата годишна конференция на Асоциацията за компютърна лингвистика в Портланд, изследването беше приветствано като разрешение на традиционния проблем в анализа на Библията – фактът, че много учени са изключително субективни по начина, по който разглеждат библейските текстове.

Станете почитател на Класа