Арктическите ледове изчезват до 10 години

Топенето на ледовете в Арктика действително е много по-бързо, отколкото можем да предположим. Оказва се, че заради глобалното затопляне ледовете в северната полярна област на нашата планета може напълно да изчезнат до 10 години, съобщи „Гласът на Русия“, позовавайки се на изследване на Норвежкия полярен институт.
С помощта на сонари, разположени на дъното на Арктическия океан, учените установили, че многогодишните ледове с дебелина над пет метра, които през 90-те години на миналия век представляваха 28% от всички ледове в Арктическия басейн, на практика вече са изчезнали – останали са едва 6% от дебелите ледове. Според експертите пълното разтопяване на арктическите ледове ще се случи не след 50 или 100 години, както се очакваше по-рано, а едва след 10.
Бързото топене на ледовете ще окаже сериозно влияние на начина на живот на белите мечки, моржовете, рибите и птиците в Арктическия регион. Освен това, ако ледът намалее допълнително, ще се понижи и отражението на слънчевите лъчи от повърхността на Земята, а това от своя страна означава, че нагряването на океаните допълнително ще се ускори, предупреждават учените.

Станете почитател на Класа