НАСА тества космическо такси през лятото

Седемместно космическо такси на НАСА, предвидено да транспортира астронавти до Международната космическа станция, ще извърши тестови полет на голяма височина през лятото, съобщи Ройтерс.
Апаратът Dream Chaser на компанията Sierra Nevada Corp, който представлява миниатюрна космическа совалка, е едно от четирите космически таксита, разработвани от частни компании с подкрепата на американското правителство. За целите на непилотирания тестови полет апаратът ще бъде изведен от носителя WhiteKnightTwo, разработен за целите на пътническия суборбитален кораб SpaceShipTwo на Virgin Galactic.
Решението за предприемането на тестовия полет беше взето, след като Sierra Nevada Corp получи допълнителни 25,6 млн. долара към договора си с НАСА на стойност 80 млн. долара. Таксито ще бъде изстреляно от военновъздушната база „Едуардс“ в пустинята Мохаве в Калифорния или от ракетната база „Уайт сандс“ в Ню Мексико.
След извеждането от експлоатация на космическите совалки тази година НАСА е изцяло зависима от Русия за транспортирането на астронавти до МКС, като за услугата САЩ плащат по повече от 50 млн. долара на човек. Космическата агенция се надява да прехвърли транспортните услуги към една или няколко американски компании преди края на 2016 г. Освен проекта на Sierra Nevada НАСА финансира и космически апарати, разработвани от Boeing Co, Space Exploration Technologies и Blue Origin.
Самата космическа станция, в която участват 16 страни и която струва 100 млрд. долара, беше завършена едва тази година след повече от десет години строителство на 360 км над земната повърхност.
Освен проекта за разработване на космически таксита НАСА работи и върху тежкотоварна ракета и капсула за транспортиране на астронавти и товари до Луната, Марс и други дестинации извън орбитата на МКС.

Станете почитател на Класа