Плодовете и зеленчуците намаляват генетичния риск от сърдечни заболявания

Генетично предразположените към сърдечни заболявания хора могат да неутрализират риска, на който са изложени, като ядат много плодове и сурови зеленчуци, показва изследване, цитирано от Би Би Си.
Пет или повече дневни порции са достатъчни, за да противодействат на рисковия фактор – версия на ген върху хромозома 9, която се среща при една пета от европейците. Учени от университетите „МакМастър“ и „МакГил“ в Канада изследвали повече от 27 000 души от Европа, Латинска Америка и Китай и стигнали до извода, че здравословното хранене намалява ефекта на гена. Резултатите от изследванията показват, че хората с високорисковата версия на гена 9p21, които консумират много сурови зеленчуци и плодове, са застрашени от същия риск от сърдечен удар като носителите на по-малко рисковия вариант на гена. „Нашите резултати подкрепят препоръките за обществено здраве да се консумират повече от пет порции плодове и зеленчуци на ден“, обяснява проф. Соня Ананд от университета „МакМастър“. Сега учените искат да установят как точно храненето оказва подобно влияние върху гените.
Резултатите напомнят, че въпреки че начинът на живот и гените могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, начинът, по който двата фактора взаимодействат, също е много важен. Засега учените не разполагат с пълната картина на това взаимодействие, но едно е ясно – плодовете и зеленчуците са много важни за здравето на сърцето.

Станете почитател на Класа