Шоколадът пази от инсулт

Ако често се изкушаваме от шоколадови лакомства, не трябва да се притесняваме, особено ако става въпрос за тъмен шоколад, съобщи Ройтерс.
Според изследване на шведски учени, обхванало повече от 33 000 жени, колкото повече шоколад консумираме, толкова по-нисък е рискът от инсулт.
Резултатите потвърждават други изследвания, според които какаото е полезно за здравето. Въпреки всички полезни качества на шоколада не трябва да злоупотребяваме с него, тъй като това може да доведе до обратен ефект, предупреждават учените. „Шоколадът трябва да се консумира в умерени количества, защото той е висококалорична храна, богата на мазнини и захари. Тъмният шоколад съдържа повече какао и по-малко захар от млечния шоколад и затова той е по-полезен“, обяснява Сузана Ларсон от Кралския институт в Стокхолм.
Тя и нейните колеги анализирали данни от мамографски изследвания, в които жените на възраст между 49 и 83 г. били посочили колко шоколад са консумирали през 1997 г. През следващите 10 години 1549 от жените получили инсулт. Оказало се, че колкото повече шоколад са консумирали жените, толкова по-малко били застрашени от инсулт. 0,25% от онези, консумирали повече от 45 грама на седмица, а в групата от жените, консумирали по-малко от 8,9 грама седмично, процентът бил 0,78.
Полезните качества на шоколада вероятно се дължат на съдържащите се в него флавоноиди. За тях се знае, че намаляват кръвното налягане, което е рисков фактор за инсултите.

Станете почитател на Класа