Венера има озонов слой

Учените останаха изумени, след като откриха, че на Венера има озонов слой, съобщи Би Би Си. Тънкият слой е около сто пъти по-малко плътен от този на Земята. Досега освен на нашата планета озонов слой беше засичан само в атмосферата на Марс.
Апаратът „Венера експрес“ на Европейската космическа агенция забелязал озоновия слой около втората планета в Слънчевата система, докато наблюдавал звездите през нейната атмосфера. Отдалечените звезди изглеждали по-бледи от очакваното, тъй като озоновият слой абсорбирал част от ултравиолетовата светлина. Озонът около Венера се намира на 100 км височина – около три пъти по-високо от озоновия слой на Земята, обясни водещият изследовател Франк Монтмесин от Центъра за атмосферни изследвания ЛАТМОС във Франция. Озоновите молекули, съдържащи три кислородни атома, са се образували, когато слънчевата светлина е разбила въглеродния диоксид в атмосферата на Венера, за да образува кислородни молекули. На Земята озонът, който абсорбира голяма част от вредните ултравиолетови лъчи, се формира по подобен начин. Този процес обаче е допълнен от кислорода, произведен от хранещите се с въглероден диоксид микроби.
Според някои астробиолози наличието на кислород, въглерод и озон в атмосферата означава, че на планетата има живот. Новите резултати обаче отхвърлят това твърдение – само присъствието на кислород в атмосферата не е достатъчно основание, за да се търси живот на планетата. Наличието на големи количества от тези газове, както в земната атмосфера, все пак е добро начало, смятат учените.

Станете почитател на Класа