Откриха естествен лек срещу диабета

Учени от Университета във Вашингтон са успели да нормализират метаболизма на кръвната захар при лабораторни животни, страдащи от диабет, с помощта на вещество, произвеждано от организма, съобщи „Сайънс дейли“.
Вещество, известно като никотинамид мононуклеотид (NMN), играе важна роля в начина, по който клетките използват енергия. След приемането на NMN глюкозната толерантност при женските мишки, страдащи от диабет, била напълно възстановена. При мъжките животни ефектът бил по-слаб, отколкото при женските, но все пак бил значителен. Според учените това откритие е от голямо значение, защото ролята на NMN при хората и мишките е аналогична. Предстои обаче да бъде проверено дали такова лечение може да се приложи и при хората.
Всички клетки в тялото произвеждат NMN във верига от реакции, които водят до произвеждането на жизненоважната молекула NAD. Тя от своя страна събира енергията от хранителните вещества и я превръща във форма, която клетките могат да използват. NAD активира протеин, който подпомага метаболизма в панкреаса, черния дроб, мускулите и мастната тъкан. Изследването показва, че стареенето и мазната храна намаляват производството на NMN, което намалява нивото на NAD и води до заболявания като диабет. NAD не може да се приема директно заради токсичния му ефект. Приемането на NMN обаче увеличава нивото на NAD, което води до подобряване на глюкозната толерантност, а в някои случаи и до пълното й възстановяване, обясняват учените. Те подозират, че мъжките и женските индивиди реагират различно на приема на NMN заради женските полови хормони, които вероятно са важни за синтезирането на NAD.

Станете почитател на Класа