Водата на Земята е дошла от комети, а не от астероиди

Кометата Хартли 2 съдържа вода, която много повече прилича на земната, обявиха учени, изследвали данни от телескопа „Хершел“.
Изследването имало за цел да измери количеството деутерий – рядка форма на водорода – в състава на водата на кометата. Подобно на водата в нашите океани, тази на Хартли 2 съдържала два пъти по-малко деутерий, отколкото водата на други комети.
Нашата планета Земя е била скалиста и безводна няколко милиона години след формирането й. Водата има молекулярен отпечатък в количеството деутерий, което съдържа. Досега са изследвани само няколко комети и тяхната вода показва много по-високо съдържание на деутерий, отколкото тази в океаните. Затова общоприетата теория гласи, че водата на Земята вероятно е дошла от астероиди. Досега обаче са изследвани само комети, идващи от Облака на Оорт, формирани в ранните етапи на Слънчевата система в региона на газовите планети Нептун и Уран и изхвърлени на далечно разстояние. Кометата Хартли 2 е първата от Пояса на Кайпер, която е изследвана за ниво на деутерий. Подобно на метеоритите, водата на кометата се оказала много по-близка до земната по химичен състав. Според учените сега предстои да се установи дали повечето обекти от Пояса на Кайпер приличат на Хартли 2, за да може с по-голяма сигурност да се твърди кой е източникът на водата на нашата планета.

Станете почитател на Класа