Откриха защо есенните листа са по-червени в Америка, отколкото в Европа

Учени от Университета в Хайфа, Израел, смятат, че са стигнали до отговора на въпроса защо растенията изразходват енергия, за да произвеждат червен пигмент през есента, точно преди да опадат, както и защо те са по-червени в Северна Америка, отколкото в Европа, съобщи „Дейли мейл“.
С настъпването на есента хлорофилът в листата, който те използват, за да фотосинтезират, намалява и така жълтите и оранжевите пигменти стават видими. Някои растения обаче произвеждат нов пигмент, наречен антоцианин – ярък червен цвят.
Проведено наскоро изследване показва, че листата на дърветата са започнали да опадват след серия от ледени епохи и суши, а червеният цвят се е появил, за да ги защитава от насекомите, които ги атакуват. За разлика от Северна Америка обаче, при ледената епоха в Европа голяма част от растителноядните насекоми са измрели. Затова според учените есента в Северна Европа е предимно в жълти и оранжеви цветове, докато в Северна Америка дърветата продължават да произвеждат червения пигмент.
Според учените от Държавния университет в Монтана, САЩ, пигментите имат и друга функция – те позволяват на растенията да изпращат хранителни вещества към корените. Изглежда също, че листата на дърветата, които растат по-бедни на хранителни вещества почви, са по-червени, което ги защитава за по-дълго и им позволява да продължават да изпращат жизненоважните вещества към корените.

Станете почитател на Класа