НАСА представи карта за солеността на океаните

Американската космическа агенция НАСА представи първата карта, показваща нивата на соленост във всеки океан на планетата, съобщи „Дейли мейл“. Учените смятат, че тя може да се окаже ключ към разбирането на феномени като глобалните валежи и океанските течения.
За съставянето на картата са използвани данните, събрани от изстреляния през юни тази година сателит на НАСА Aquarius/SAC-D, който се очаква да разкрие още много тайни през следващите години. На картата ясно се виждат районите с ниски и високи нива на соленост. Първото, което прави впечатление, е различията в големите океани като Тихия и Индийския океан, както и сладката вода, идваща от Амазония. Според учените на НАСА е интересен и контрастът между „сухото и солено“ Арабско море в северозападната част на Индийския океан, и Бенгалския залив на изток, в който солеността е много ниска.
Сателитът работи с три прецизни радиоприемателя, които записват микровълновите емисии от водната повърхност. Разликите зависят от електропроводимостта на водата, която се определя от съдържанието на сол в нея. Предишни изследвания в тази насока разчитаха на инструменти, потопявани от кораби във водата, но така се получаваха много ограничени данни.

Станете почитател на Класа