Естествена наноструктура складира СО2

Американски химици създадоха естествени наноструктури, изработени от захар, сол и алкохол, които могат да улавят и съхраняват въглероден диоксид, въпреки че самите те са са въглеродно неутрални, съобщи Ю Пи Ай.
Порестите кристали, известни като метал-органични структури, са направени само от естествени съставки и са лесни за изработване. Това им дава сериозно предимство пред останалите метал-органични структури, които обикновено се правят от продукти на суровия петрол и често съдържат токсични тежки метали, поясняват учените от Северозападния университет в Чикаго.
“Изработването на метал-органични структури от естествено получени продукти не само гарантира, че те са изцяло нетоксични, но и така се намаляват въглеродните емисии, свързани с тяхното производство“, каза съавторът на изследването Рос Форган. Изцяло органичната наноструктура на Северозападния университет придобива червен цвят, когато се достигне максималният й капацитет за поемане на въглероден диоксид, като процесът по улавяне на СО2 е обратим. Основната съставка на новата метал-органична структура е естествената захарна молекула гама-циклодекстрин, извличана от царевична скорбяла. „Това е демонстрация как простата химия може успешно да се приложи за решения в значими проблеми като улавянето на вредните емисии и сензорната технология“, каза Роналд Смолдоун, друг съавтор на изследването.

Станете почитател на Класа