Притеснителен гаф ли допуснаха в ЦЕРН?

Физиците, работещи по експеримента ОПЕРА в Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН, бяха обвинени, че са допуснали „притеснителен гаф“, след като съобщиха, че са засекли частици, по-бързи от светлината, съобщи „Дейли телеграф“. Британски учен дори обеща да изяде боксерките си в ефир, ако твърденията на учените от ЦЕРН, които биха преобърнали теорията на Айнщайн, се окажат верни.
Това стана, след като физиците от най-голямата лаборатория край Женева шокираха научния свят в четвъртък вечерта, като обявиха, че са засекли неутрино частици, движещи се със скорост, по-висока от тази на светлината. Ако се окаже вярно, това твърдение би било в противоречие с теорията на относителността на Айнщайн, която е основополагаща в съвременната физика и според която нищо не може да се движи по-бързо от светлината. Това би предизвикало хаос в научните теории за причинноследствените връзки.
Неутрино частиците са субатомни частици, които нямат почти никаква маса и могат да преминават безпрепятствено дори и през планети. Заради почти нулевата си маса неутрино частиците могат да се движат със скорост, близка до тази на светлината, която е около 299 388 км в секунда. Според резултатите на учените в експеримента ОПЕРА частиците се движат с около 60 наносекунди по-бързо от очакваното.
Самите учени от ЦЕРН били толкова изненадани, че проверявали резултатите в продължение на месеци, преди да съобщят за тях, без да открият опровержение на своето откритие. Физиците подчертаха, че откритията трябва да бъдат проверени допълнително, преди да се правят категорични изводи. Най-известният физик в света проф. Стивън Хокинг също прие откритието със съмнения. „Прибързано е да се обсъждат тези резултати. Нужни са още опити и уточнения“, каза Хокинг.
Проф. Джим ал Халили от Университета в Съри беше още по-скептичен. „Учените с право са изключително предпазливи при интерпретирането на тези открития. Ако неутрино частиците са преминали бариерата на скоростта на светлината, това ще преобърне ключова теория от физиката през последния век. Това е възможно, но по-вероятно е да има грешка в данните. Ако експериментът на ЦЕРН се окаже верен, ще си изям боксерките в ефир“, обеща проф. Халили.
Според други учени, въпреки че резултатите от експеримента трябва да бъдат потвърдени, неговият ефект върху разбирането ни за света около нас ще бъде безпрецедентен. „Ако резултатите се потвърдят, това ще е най-голямото откритие през последните 100 години“, каза известният британски физик Брайън Кокс. Според австралийския професор Джон Костела обаче учените от ЦЕРН са допуснали смущаващ гаф. „Всеки физик ще поклати глава и интуитивно ще знае, че резултатите на ОПЕРА просто са грешни“, каза професорът. Физикът Дейв Голдбърг от университета „Дрексел“ в Филаделфия смята, че ако такива неутрино частици съществуваха, те отдавна щяха да са забелязани. По думите му детектори през 1987 г. са засекли неутрино частици и фотони от свръхнови, достигнали до нашата планета по едно и също време. Според изчисленията на Голдбърг, ако неутрино частиците са се движили по-бързо от светлината, те би трябвало да стигнат до Земята и да бъдат засечени през 1984 г. - три години преди фотоните.

Станете почитател на Класа