Една ябълка или круша на ден ни пазят от инсулт

Плодовете и зеленчуците с бяло „месо“ ни пазят от инсулт, показва изследване на холандски учени, цитирано от Би Би Си
Изследователите от Университета на Вагенинген все още не знаят точната причина за благотворното въздействие на ябълките, крушите, бананите и карфиола, но проучванията показват, че те намаляват риска от инсулт с 52%. Знае се, че ябълките и крушите са богати на диетични фибри, но учените смятат, че е възможно да има и друго обяснение на тази връзка.
Изследването обхванало повече от 20 000 души в продължение на 10 години. В началото на изследването доброволците били помолени да попълнят въпросници за хранителните си навици и начина си на живот. С тази информация и проследяването на здравословното състояние на участниците за 10 години учените успели да намерят връзка между видовете плодове и зеленчуци, които консумирали доброволците, и риска от инсулт. Те установили, че всеки 25 грама „бели“ плодове или зеленчуци на ден намаляват риска от инсулт с 9%. Учените обаче не са открили подобна връзка при консумацията на зелени, оранжеви или червени плодове и зеленчуци.
Друго изследване на американски учени показва, че плодовете и зеленчуците ни предпазват от изкушенията на „лошите“ въглехидрати, съобщи „Дейли телеграф“.
Когато запасите ни от глюкоза спаднат, способността ни да се контролираме намалява, а желанието ни да ядем нараства, установили учените от Йейл. Тяхното изследване показва, че липсата на глюкоза, която се използва за енергия от мозъка, ни прави безпомощни срещу желанието да посегнем към висококалорични храни. Ако ядем по-малко и по-рядко, има по-голяма опасност да се поддадем на изкушенията на белия хляб, захарта, газираните напитки, сладкишите и други пакетирани храни. Затова според учените поддържането на нивото на глюкоза в мозъка е тайната на здравословното тегло, а най-подходящи за това са „добрите“ захари в плодовете и зеленчуците.

Станете почитател на Класа