Ще издържи ли човек на реален полет до Марс?

През последните 18 месеца в Москва се провежда последната фаза на експеримента „Марс-500“, който имитира полет до Червената планета. В него участват шестима мъже доброволци от Франция, Италия, Русия и Китай. „Астронавтите“ обаче са на края на силите си, констатират експерти, цитирани от „Ди Велт“. „Участниците искат да видят семейството си и слънцето“, разказва Петер Греф от Германския център за аерокосмически изследвания. Изолацията се отразила особено тежко на „марсианците“ по време на втората фаза на експеримента.
Освен че се отразил на психиката на доброволците, експериментът оказал ефект и върху физическото им състояние. Германските учени установили сериозни смущения в биологичния ритъм на „астронавтите“.
Координаторите по проекта обаче са уверени, че мъжете ще издържат експеримента докрай. Според предварителните условия доброволците могат да прекратят участието си по всяко време. Експериментът има за цел да изследва способностите на човека да издържи на реален полет до Марс, който може да се осъществи до няколко десетилетия. Шестимата доброволци живеят в имитация на космически кораб, като всеки от тях разполага с едва 3 кв. м лично пространство. Те са заети с научни експерименти, заснемане на видеоматериали и водене на дневници.
Първият 15-дневен етап от експеримента „Марс-500“ се проведе от 15 до 27 ноември 2007 г. През този период бяха тествани оборудването и екипировката за „полета“. Вторият етап започна на 31 март 2009 г. и приключи на 15 юни 2009 г. Тогава шестимата доброволци бяха поставени в изолирани условия за 105 дни.
В момента се провежда третият и най-дълъг етап от експеримента, който продължава 520 дни. Той започна на 3 юни 2010 г. и ще приключи на 4 ноември.

Станете почитател на Класа