Сателит на НАСА ни удря до дни

Учени от НАСА изчислиха, че сателитът за изследване на горната атмосфера UARS ще падне на Земята на 23 септември, съобщи сайтът на американската космическа агенция. Рискът при падането на 6,5-тонното съоръжение с размерите на автобус да пострадат хора на Земята е 1 на 3200, изчисляват от НАСА. Това е много по-сериозна опасност от границата 1 на 10 000, към която се стреми космическата агенция. От НАСА все пак успокояват, че досега никой не е пострадал от предмети, навлизащи обратно в атмосферата. Ако някой намери част от разбилия се сателит обаче, няма да може да я задържи, или да я продаде в eBay, тъй като тя остава собственост на американското правителство, припомня Би Би Си.
UARS, на който се възлагаха много надежди в областта на космическите изследвания, се превърна в ненужен предмет след 20 години в орбита. Според по-ранните прогнози за неговото последно пътешествие към земната атмосфера се очакваше UARS да падне на планетата в края на септември или началото на октомври. Сега от космическата агенция изчисляват, че това най-вероятно ще се случи на 23 септември, но е възможно да стане ден по-рано или по-късно.
След като огромният сателит се раздели на 26 части, по-голяма част от него ще изгори при навлизането в атмосферата, но около 500 кг останки от него ще се пръснат на площ с диаметър 400-500 км. Това може да се случи навсякъде между 57 градуса северна географска ширина и 57 градуса южна географска ширина, което е по-голямата част от населения свят. От НАСА ще имат по-точна представа къде ще се разбие сателитът едва два часа преди той да навлезе в земната атмосфера.
Мисията на изстреляния през 1991 г. на борда на совалката „Дискавъри“ UARS приключи през 2005 г., след като горивото му свърши. В продължение на 14 години той изследваше земната атмосфера и взаимодействието й със слънцето. Сателитът на стойност 750 млн. долара измерваше концентрацията и разпределението на газовете, отговорни за изчерпването на озоновия слой, климатичните промени и други атмосферни явления. Според НАСА сателитът е предоставил данни, които доказват, че хлорът в атмосферата, появил се от произведените от човека хлорофлуоровъглероди, е главният виновник за озоновата дупка над Южния полюс.
UARS е 15 пъти по-лек от Skylab, който се разби в Западна Австралия през 1979 г. Тогава американското правителство се наложи да плати за почистването на отломките, припомя Би Би Си. „Спутник 2“ се разби на Земята през 1958 г. Зрелищното му падане беше наблюдавано от много хора.

Станете почитател на Класа