Галактики-джуджета поставят под съмнение тъмната материя

Предположенията на учените, че мистериозната тъмна материя отговаря за по-голямата част от масата във Вселената, може да се наложи да бъдат преразгледани. Проучването на галактики-джуджета показва, че те не биха могли да са такива, каквито ги познаваме, ако тъмната материя съществуваше под формата, предвиждана в най-разпространения модел, съобщи Би Би Си.
Според общоприетата теория около 4% от Вселената се състои от обикновена материя, а около 21% - от тъмна материя. Останалото представлява тъмна енергия, за която се знае още по-малко, но която би трябвало да отговаря за непрекъснатото разширяване на Вселената. Различни експерименти като Големия адронен колайдер в Швейцария, космическия телескоп „Ферми“ и проучванията в дълбоките мини в Йоркшир имат за цел да засекат доказателства за наличието на частиците на тъмната материя, но досега никой от тях не е успял.
Проф. Карлос Френк от Университета в Дърам, работил заедно с изследователската компания Virgo Consortium, смята, че разполага с данни, които могат да преобърнат разбирането ни за образуването и състава на Вселената. Учените са изследвали ореола от галактики-джуджета, обгръщащи Млечния път. За тях се смята, че са изградени основно от тъмна материя и че в тях има много малко звезди. От Virgo Consortium са разработили компютърни симулации на формирането на галактиките-джуджета. Резултатите изобщо не съвпадали с наблюденията, получени за тях – те показали, че би трябвало да има повече на брой и по-малки галактики в сравнение с тези, които са били наблюдавани. Според проф. Френк е възможно в началото галактиките-джуджета да са били такива, каквито показват симулациите, но мощни свръхнови например да са променили структурата им. Възможно е обаче и тъмната материя изобщо да не съществува и изводите, направени на базата на стандартния модел, да са неверни, допускат учените.

Станете почитател на Класа