Светеща лепенка ще лекува инфекции

Военни медици ще могат да използват покрити с гел превръзки, с които лесно ще се откриват инфектирани рани на бойното поле, съобщи „Гардиън“.
Специалната лепенка, която ще може да показва наличието на инфекция, като излъчва флуоресцентна светлина, може да бъде тествана върху пациенти до две години. Учените от Университета в Шефилд разработиха гел, съдържащ молекули, които се свързват с бактериите и активират флуоресцентна боя. Лекарите ще могат да определят дали нивото на бактерии е станало опасно високо, като осветяват лепенката с ултравиолетова светлина, за да проверят дали тя свети. В момента определянето на нивото на бактериалната инфекция в лабораторни условия отнема няколко дни.
Новата лепенка използва полимери – дълги молекули, прикрепени към антибиотични фрагменти, които естествено се свързват с бактериите. След като молекулите се прикрепят към микробите, полимерите задействат флуоресциращия сигнал. Покритата с гел превръзка се оставя върху раната за един ден, след което се сваля. Освен че показва наличието на бактерии, гелът премахва до 80% от микробите на повърхността на раната за три часа.

Станете почитател на Класа