Половината от екипажа на МКС кацна на Земята

Руска космическа капсула „Союз ТМА-21“ с трима астронавти на борда кацна безпроблемно в Казахстан вчера сутринта, съобщи Ройтерс. Така Международната космическа станция остана само с трима души екипаж.
Американецът Рон Гаран и руснаците Андрей Борисенко и Александър Самокутяев, които са на МКС от април, изглеждаха в добро здраве след кацането в казахстанската степ в 9:59 часа местно време. Самокутяев излезе първи от капсулата, показаха кадрите на НАСА. Той бе последван от Гаран, а последен се появи бившият командир на станцията Борисенко, след което тримата бяха отведени в надуваема импровизирана болница за медицински прегледи. Върналите се астронавти прекараха 164 дни в Космоса, съобщи НАСА. Техните заместници – Дан Бърбанк, Антон Шкаплеров и Анатолий Иванишин, трябваше да пристигнат на 24 септември на МКС – съвместния проект на стойност 100 млрд. долара, в който участват 16 страни. Техният полет обаче бе забавен след инцидента с руския безпилотен товарен кораб на 24 август. Новият екипаж се очаква да тръгне за МКС на 14 ноември и да пристигне на станцията два дни по-късно, съобщи НАСА. Междувременно на МКС остават командирът на станцията Майк Фосъм, Сатоши Фурукава и Сергей Волков. Техният престой в Космоса ще приключи на 22 ноември.
Русия обяви по-рано, че следващият управляем полет до МКС с ракета „Союз“ ще е на 12 ноември. „Роскосмос“ планира безпилотна мисия преди това, насрочена за 30 октомври, съобщи Би Би Си. Ако товарният кораб стигне безпроблемно до МКС, партньорите по проекта ще могат спокойно да подновят управляемите полети. По-далечните планове на „Роскосмос“ предвиждат втора пилотирана мисия на 20 декември и полет на друг товарен кораб на 26 януари.

Станете почитател на Класа