След 5 години ще има "резервни части" за сърце

Учени от Хонконг и САЩ, работещи в областта на стволовите клетки, се опитват да разработят "резервни части" за човешкото сърце, които могат да бъдат тествани върху хора след 5 години, предаде Ройтерс. Изследователите вече са направили основния сърдечен мускул от стволови клетки, но екипът от Хонконг иска да го усъвършенства, за да може да замени която и да е негова част, увредена при сърдечен удар.
"След сърдечен удар има малък времеви прозорец, в който вредата е все още малка. Тогава може да се имплантира лента от тъкан, така че да не се стига до по-късния етап на сърдечна недостатъчност", обясни ръководителят на екипа Роналд Ли, директор на Консорциума по стволови клетки и регенеративна медицина към Университета в Хонконг.
"Ние сме изработили подобна лента, но сега искаме да имитираме това, което виждаме в природното сърце, а това изисква инженерна работа", каза Ли. По принцип орган или част от тъканта, получени от стволовите клетки на човек, се имплантират чрез операция на същия човек.
"Има различни видове сърдечни клетки. Ако клетките, които отговарят за електричеството, не работят добре, се получава аритмия или нарушения в сърдечния ритъм. Има сърдечни мускулни клетки, които механично извършват изпомпването през цялото време.", добави Ли.
Екипът ще използва ембрионални стволови клетки, за да създаде тези ленти от човешки сърдечен мускул, както и естествен пейсмейкър за хора с аритмия или с проблеми на сърдечния ритъм. Учените предвиждат първо да трансплантират тези мускулни ленти и пейсмейкъри в прасета и ако опитите са успешни, да преминат към клинични проучвания с хора, при които ще бъдат трансплантирани части от сърцето, отгледани след използване на стволови клетки на пациента.
"Въпросът е дали „резервните части“ могат да се поставят в сърцето, за да се интегрират с органа на реципиента. И колко време ще издържат", отбелязва Ли. Екипът е избрал за опитите си прасета, защото тяхното сърце е анатомично и функционално много близо до човешкото.

Станете почитател на Класа