В пламъка на свещта се съдържат милиони диамантени частици

Шотландски учени от университета „Сейнт Андрюс“ разгадаха причината за магическата светлина на свещите, съобщи в. “Индипендънт”. В пламъка на свещите се съдържат милиони диамантени частици. Според изследователите всяка секунда при горенето на свещ се създават около 1,5 милиона миниатюрни диамантени наночастици. Ръководителят на изследването, професор Уцзун Чжоу, съобщи, че са наблюдавали пламъка от запалването на природен газ и на дърво. Професорът смята, че ако екипът му успее да открие начин за изолиране на частиците, това може да доведе до нови методи за производство на диаманти. Диамантът е минерал, естествен полиморфен алотроп на въглерода и има няколко уникални качества, ненадминати в природата от нито един друг минерал. Той е най-твърдото естествено природно вещество, най-добрият проводник на топлината, има най-високата точка на топене и най-голям показател на пречупване на светлината от всички минерали.
Професор Чжоу твърди, че в пламъка на свещта се съдържат всички четири известни форми на въглерода, включително диамант. Основа на теорията е, че въглеводородните молекули в долната част на пламъка на свещта се превръщат във въглероден диоксид за времето, докато стигнат до горната част. Ако учените разберат какво точно се случва между тези два момента, ще успеят да изолират диамантени частици.
Научната общност коментира скептично новото откритие. Тезата им е, че диамантените частици изгарят в процеса на горене и се превръщат във въглероден диоксид, което прави почти невъзможно изолирането им.
Въпреки че физиката дава категорично обяснение на процеса горене, досега нямаше единна теория какво съдържа пламъкът, който виждаме върху запалената свещ.
Сравнението на блясъка на свещите с диаманти е използвано от редица поети и философи, а в християнската религия свещта е символ на светлината на Христос и нейното типично място е до олтара в храма.

Станете почитател на Класа