"Електронна кожа" ще следи жизнените ни функции

Тъничко безжично парченце "електронна кожа" може да бъде използвано за следене на жизненоважните показатели на пациента като температура, сърдечен ритъм, мозъчни вълни, а вероятно ще служи и за лекуване на рани, съобщи "Дейли телеграф". Като са елиминирали обемистите жици и електроди, които се използват при съвременните монитори, учени от Университета в Илиноис са направили устройството много по-удобно за пациентите.
"Това, което се опитваме да направим, е да променим формата и да преформулираме електрониката, за да може тя да прилича повече на човешката кожа, а в този случай на повърхностния слой на кожата", заяви Джон Роджърс от екипа от Илиноис. "Целта е наистина да се заличи границата между електронната и биологичната тъкан".Учените са поставили електронни сензори във филм, по-малък от диаметъра на човешката кожа, който се поставя на полиестерна основа и прилича на временните татуировки, популярни сред децата.
Според Роджърс, докато нормалното белене на кожните клетки пречи на мониторите, новите устройства могат да останат на местата си до 2 седмици.
Изобретението може да се използва и в болниците за проследяване на мозъчните вълни, движението на мускулите, за улесняване на лечение на раните. Ако "електронната кожа" бъде направена така, че да е чувствителна при допир, може да се прилага върху изкуствени крайници.
Устройството ще запълни нуждата от по-удобно, предизвикващо по-малко стрес оборудване, позволяващо по-лесни наблюдения. "Електронната кожа" може да бъде залепвана и премахвана подобно на лепенка.

Станете почитател на Класа