Плацебото помага и при съзнателна употреба от пациентите

Плацебото може да помогне на пациентите да се чувстват по-добре дори ако те са напълно наясно, че взимат захарни хапчета, предаде Ройтерс, позовавайки се на изследователи, осъществили необичаен експеримент, за да обяснят по-добре плацебо ефекта.
Близо 60% от пациентите със синдрома на раздразнителните черва съобщили, че се чувстват по-добре, след като съзнателно приемали плацебо два пъти дневно, в сравнение с 35% от пациентите, които не получили никакво лечение. „Не само че обяснихме съвсем ясно, че в тези хапчета няма активни съставки и че са направени от инертни субстанции, но дори написахме „плацебо“ на шишенцата“, обясни Тед Капчук от Харвардския медицински колеж, водил изследването. Ефектът плацебо е бил документиран почти в самото зараждане на медицината. Плацебото е важно и при изследвания на нови лекарства. Според досега наличните научни данни между 30 и 40% от пациентите съобщават, че се чувстват по-добре или показват подобрение при изследвания, когато взимат плацебо, без да са уведомени за това. Предписването на плацебо обаче като част от стандартното медикаментозно лечение, без пациентите да са уведомени, че всъщност взимат захарни хапчета, се смята за неетично. Повечето експерти смятат, че плацебо ефектът се наблюдава само когато пациентът мисли, че приема медикаменти, съдържащи активни съставки.
За да проверят това широкоразпространено схващане, Капчук и колегите му тествали 80 пациенти със синдрома на раздразнителните черва, който е съпътстван от стомашни болки. Доброволците получавали плацебо или нищо в продължение на три седмици и били внимателно наблюдавани. Онези, на които било предписано плацебо, били уведомени, че взимат инертни таблетки. Групата, която приемала плацебо, показала подобрение както в средата, така и в края на периода на наблюдение в сравнение с контролната група.
„Почувствах се странно, когато трябваше да помоля пациентите съзнателно да приемат плацебо. Но за мое учудване то, изглежда, подейства на повечето от тях“, обясни Антъни Лембо, един от експертите, работил по изследването. Според Капчук откритията показват, че плацебо ефектът се наблюдава не само заради положителното мислене, но и заради значителните ползи, които има терапевтичният ритуал.

Станете почитател на Класа