Откриха как да „изключат“ мигренозната болка

Страдащите от мигрена скоро ще могат да „изключват“ главоболието си, след като учени откриха ген, който действа като терморегулатор на болката в мозъка, съобщи „Дейли телеграф“.
Революционното откритие може да помогне за създаването на ново поколение лекарства, които просто да намалят чувствителността към болката. Международното изследване, в което са участвали учени от Оксфордския университет, е стигнало до извода, че ген, наречен TRESK, е основната причина за възникването на мигрена. Смята се, че той контролира чувствителността към болката и ако е дефектен, може да понижи прага на чувствителността толкова много, че болката да се превърне в ежедневие. Това е причината страдащите от мигрена да са толкова чувствителни към светлина, звуци и дори допир. Този ген обаче може да бъде изключван с медикаменти, което означава, че прагът може да се вдигне достатъчно, за да бъде елиминирана болката.
Световната здравна организация определя мигрената като основна причина за нетрудоспособност по света. Смята се, че това е най-скъпоструващото неврологично заболяване в Европа.

Станете почитател на Класа