Откриха как и къде Мойсей е разделил Червено море

Американски учени смятат, че са открили мястото, където Моисей е разделил на две Червено море преди 3000 години, като е използвал помощта на вятъра, съобщи АФП.
„Хората винаги са се удивлявали на историята за масовото напускане на евреите от Египет, чудейки се дали то е основано на истински факти. Нашето изследване сочи, че така описаното разделянето на водата може да бъде обяснено със законите на физиката“, казва Карл Дрюс от Националния център за атмосферни проучвания. В Библията израилтяните преминават сред морето върху суха земя, като от двете им страни се образуват водни стени, след като силен вятър задухал от изток през нощта, когато Моисей протегнал ръката си върху водата.
Учените не успяват само чрез Библията да разберат точното географско местонахождение на пътя, въпреки че авторът на „Изход“ се е опитал да посочи мястото, където Моисей е пресякъл морето, но в съвремието никой не може да разпознае този район.
Дрюс заедно с Уейкинг Хан – океанограф от университета в Колорадо, са фокусирали проучванията си за мястото на преминаването, търсейки райони, където има бент във водата - в Суецкия залив или близо до Акаба (днешна Йордания). На такова място при поява на вятър водата ще се раздели от двете страни на бента. Учените са стеснили кръга на проучванията си до район в източната делта на Нил в местност наречена Тел Кедуа, разположена на север от Суецкия канал на средиземноморския бряг. Там древен ръкав на Нил и крайбрежна лагуна са се слели във формата на U.
Според модела на местността, който учените изградили, ако вятърът духа 12 часа с 101 км. в час, той би преместил назад вълни с височина приблизително 2 метра, като по този начин ще създаде сух проход дълъг около 2 мили и широк около 3 мили за около 4 часа – време достатъчно на Моисей и израилтяните да преминат.
Когато вятърът престане да духа, водите се връщат обратно на мястото, като потапят всичко, което все още се намира на пътя на сравнително тесния проход, твърди проучването. „Сега има научни основания за тази древна история на 3000 години, която виждаме във филмите или четем в книгите, и това е наистина вълнуващо“, заяви Дрюс.

Станете почитател на Класа