Петминутно сканиране на мозъка ще следи как се развива детският ум

Умственото развитие на децата в бъдеще ще може да се проследява по същия начин, както сега се отчитат ръстът и теглото, смятат учени, цитирани от Би Би Си.
Екип от Вашингтонския медицински университет в Сейнт Луис е разработил начин за проследяване на развитието с помощта на ядрено-магнитен резонанс и математическа програма. Методът може да бъде използван за съставяне на „крива на умственото развитие“ точно като тези, с които се следи теглото и ръста.
Миналата година учените публикуваха изследване върху развитието на мозъчните функции с възрастта. Те използваха ядрено-магнитен резонанс, за да проследят движението на кръвта и активността на невроните в детския мозък. Изследването показва, че при малките деца връзките в мозъка са фокусирани в отделни райони и с порастването губим тези ограничени връзки и развиваме такива с по-голям обхват. Тези сигнали са по-малко на брой, но по-отчетливи в мозъка на възрастните, смятат учените. Учените проследили неврологичното развитие при 238 души на възраст между седем и 30 години. С помощта на петминутно сканиране учените успели да съберат 13 хиляди измервания на функционални мозъчни връзки. Данните били анализирани със сложна алгоритмична компютърна програма, която давала единна „оценка“ на мозъчното развитие. Учените смятат, че тази технология може един ден да се използва за идентифициране на ранни признаци на шизофрения или аутизъм.

Станете почитател на Класа