Костюмът на Спайдърмен скоро може да стане реалност

Катеренето по стените на сгради в стил Спайдърмен скоро може да стане реалност, смятат учени, цитирани от „Дейли телеграф“.
Те разработват ръкавици и обувки от материал, който позволява на носещия ги да се прилепва към стени и да се катери по тях. Учените вече са разработили материал, вдъхновен от гущерите и изпробван успешно с малък робот, който може да се изкачва по гладки повърхности като метал и стъкло. Сега те планират да приложат изобретението си в проект, наречен Z-Man, в който ще участват хора.
Способността на геконите да преодоляват гравитацията се дължи на микроскопичните косъмчета върху пръстите им, десет пъти по-тънки от човешкия косъм, с което се увеличава повърхностната площ и се осъществява „едностранно залепване“. Учените се опитват през последните 10 години да създадат изкуствена версия на това явление. Сега обаче изследователите от Станфордския университет в Калифорния са разработили подобен на гума материал, покрит с хиляди миниатюрни полимерни влакна. Материалът е издръжлив и може да се използва многократно. Учените се надяват скоро да успеят да направят материала достатъчно здрав, за да издържи тежестта на човек.

Станете почитател на Класа