Непозната бактерия "изяла" разлива в Мексиканския залив

Нов вид бактерия, открита в Мексиканския залив, разгражда петрола изненадващо бързо на големи дълбочини и при ниски температури, съобщи АФП.
Според учените от лабораторията „Бъркли“ това явление може да обясни как по-голямата част от петрола, излял се от повредената платформа на British Petroleum, е изчезнала. Бактерията не само е ускорила разграждането на суровия петрол, но е успяла да го направи, без да изчерпа жизненоважните запаси от кислород във водата, твърдят учените, анализирали разлива на дълбочина 1000-1200 метра, разпрострял се на 16 км около петролния кладенец. Тя вирее във води с температура от пет градуса по Целзий в почти неизследвания микробен хабитат на Мексиканския залив, където налягането е огромно и обикновено въглеродът е в ограничени количества.
След като повреденият петролен кладенец на BP бе запушен на 15 юли, близо три месеца след експлозията, довела до най-тежкия петролен разлив в историята на САЩ, американските експерти установиха, че 74% от над 4 милиона барела петрол са се изпарили, биоразградили или са били събрани с механични средства. Според учените честите изтичания на петрол в залива от естественото просмукване може да е довело до адаптиране на микробните организми към по-бързото му разграждане.

Станете почитател на Класа