Жизненото пространство е ключовият фактор за еволюцията

Твърдението на Чарлз Дарвин, че конкуренцията е основната движеща сила на еволюцията, може да се окаже невярно. Той си е представял свят, в който организмите се борят за надмощие и само най-силните оцеляват. Според ново изследване на учени от Университета в Бристол наличието на „жизнено пространство“, а не конкуренцията, се оказва ключовият фактор за еволюцията, съобщи Би Би Си.
Учените използвали вкаменелости, за да изследват еволюционните модели в продължение на 400 млн. години. Те се фокусирали върху земноводните, влечугите, бозайниците и птиците. Според изследването степента на биоразнообразие се оказва тясно свързана с наличието на „жизнено пространство“ с течение на времето. Жизненото пространство, известно повече като „концепцията за екологичната ниша“ сред биолозите, се отнася към определени условия, при които даден организъм може да вирее. То включва фактори като наличието на храна и благоприятна околна среда.
Учените смятат, че съществени еволюционни промени възникват, когато животните се преместват в нови райони, които не са обитавани от други видове. Например, когато птиците са развили способността да летят, пред тях са се открили необятни възможности, недостъпни за останалите животни, което е задействало нов еволюционен тласък. По подобен начин измирането на динозаврите е оставило обширни необитавани райони, които били заети от бозайниците.

Станете почитател на Класа