Датчани пращат хора в Космоса с аматьорска ракета

Двама датски учени се надяват да изстрелят първата в света аматьорска ракета, с която да изпратят хора в Космоса, съобщи „Дейли телеграф“.
Ракетата е разработена от датската компания Copenhagen Suborbitals, оглавявана от Кристиан фон Бенгтсон и Петер Мадсен. Очаква се тя да бъде изстреляна от платформа, монтирана на подводницата „Наутилус“ в Балтийско море на 30 август с чучело на борда, а ако експериментът бъде успешен, ще бъде повторен с човек в най-скоро време. Мадсен се надява да бъде човекът, който ще извърши управляем полет с едноместната капсула, наречена „Тихо Брахе“, в близко бъдеще, ако всичко мине по план другата седмица.
Датският екип работи по ракетата от 2004 г. без правителствено финансиране. Copenhagen Suborbitals е организация с нестопанска цел, която работи изцяло с помощта на спонсори, дарения и доброволци. Ако експериментът бъде успешен, Дания ще стане четвъртата страна, изпратила човек в Космоса, след Русия, САЩ и Китай.
Ракетата, която Фон Бенгтсон и Мадсен използват, е наречена HEAT – от Hybrid Exo Atmospheric Transporter. Тя е висока около девет метра и използва течен кислород за гориво. Първата степен на ракетата е била успешно тествана през февруари и март тази година. Тя изгаря за около 60 секунди, при което двигателят развива тяга от 40 килонютона. Учените са изчислили, че това ще е поносимо за човек, който пътува в изправено положение в модула на върха на ракетата. Предвижда се апаратът да достига височина до 150 км, без да излиза в орбита. Той ще бъде забавен с помощта на спирачен парашут, а след това ще се отворят трите основни парашута. Очаква се ракетата да се приводни.

Станете почитател на Класа