Предшествениците на човека били канибали

Изследвания на човешки останки в испанската планина Атапуерка показват, че предшествениците на европейците са били канибали, съобщава Лента.ру. Откритите останки са на възраст над 800 хиляди години. В пещерата Гранд Долина археолози откриха останки от хуманоиди Homo antecessor (“предшестващ човек”), чиято възраст според оценките е няколкостотин хиляди години. Homo antecessor е живял на Земята в периода отпреди 1,2 милиона до 800 хиляди години. Той е предшественик на неандерталеца и на разумния човек.
Преди няколко месеца в същата пещера специалистите откриха останки на още десетина хуманоиди. В една от пещерите са намерени 1093 кости на бикове, мамути и 159 човешки кости.
Според лабораторните изследвания древните обитатели на този район не са се хранели с представители от своята група, а с новопристигнали от други райони, преди всичко с деца и младежи. Открити са останки на двама младежи, включително млада жена, което означава, че те са убивали основата на демографската пирамида на групата. Те са били убивани чрез удар в главата, показва анализ на намерените сплеснати черепи. Тази практика се наблюдава и при северноамериканските индианци канибали, както и при канибалите, живели в други части на света през неолита - последния стадий от каменната ера, започнала преди около 9,5 хиляди години. Обитателите на Атапуерка са се занимавали с изработка на инструменти и лов.
Според учените канибализмът не се дължи на потребност от храна, а по-скоро за непознат ритуал.
Научният екип ще продължава издирването на следи от въздействие на остри предмети или части от кости, с чиято помощ се извлича костен мозък. Търсят се също следи от огън, под въздействието на който месото става по-меко и лесно се отделя от костите, за да обяснят причината за канибализма.
Пещерите Атапуерка са открити в края на 19-и век, когато през планината е бил проправян тунел за железопътна линия. По това време в Испания не е имало достатъчно научни познания, за да започнат изследвания.

Станете почитател на Класа