Създават автомобилно гориво от въздух

Автомобилно гориво може да бъде произведено от въздуха с помощта на ензим от обикновена почвена бактерия, твърдят учени, цитирани от „Дискавъри“.
Експертите се надяват, че откритието ще предостави възможност за създаване на екологично чисто гориво, което да може да се използва без сериозни промени в автомобилните двигатели.
Azotobacter vinelandii – микроб, който вирее в корените на различни растения, произвежда ензим, известен като ванадиева нитрогеназа. Основната роля на този ензим е да произвежда амоняк от атмосферния азот. Сега обаче учените установяват, че той може да произвежда и пропан от въглероден моноксид – страничен продукт от много индустриални процеси.
Според учените от Калифорнийския университет ензимът може да бъде „пренастроен“ от производството на късата триатомна въглеродна верига на пропана към по-дългите вериги, които са в основата на петрола, и така да се създаде синтетично течно гориво.
Учените установили, че когато бъде лишен от кислород и азот, от който ензимът произвежда амоняк, и вместо това има достъп до въглероден моноксид, той автоматично започва да го превръща в къси въглеродни вериги, състоящи се от два или три атома. Автомобилите произвеждат въглероден моноксид чрез непълното изгаряне. Учените смятат, че скоро може да бъде възможно автомобилите да се задвижват с помощта на съединенията, които отделят, и в крайна сметка да взимат от атмосферата толкова въглерод, колкото произвеждат.

Станете почитател на Класа